mobile-menu-icon
toothpaste_banner

TANDPASTA

toothpaste_thumbmail

Tandpasta – een vitaal onderdeel van je dagelijkse mondhygiëne

Tandpasta is een zachte substantie die helpt om etensrestjes en plaque van je tanden te verwijderen en essentieel is voor een goede mondhygiëne. In essentie versterkt tandpasta het schoonmakende effect van de tandenborstel. Er zijn veel verschillende soorten tandpasta, maar de meeste zijn een combinatie van fluoride, dat het tandglazuur versterkt en tandgaatjes bestrijdt, met andere ingrediënten die plaque, tandsteen en tandvleesaandoeningen voorkomen. Om het beste effect uit de tandpasta te halen, is het belangrijk dat je een doeltreffende borsteltechniek gebruikt.

Ingrediënten van tandpasta

De formulering verschilt van tandpasta tot tandpasta, maar de meeste bevatten de volgende basisingrediënten:

  • Fluoride versterkt het tandglazuur en voorkomt cariës. Het is in de meeste tandpasta’s het actieve ingrediënt.
  • Water zorgt ervoor dat de tandpasta niet uitdroogt.
  • Bindmiddelen maken de tandpasta stabiel en voorkomen dat de vaste en vloeibare ingrediënten los komen van elkaar. Meestal bestaan ze uit cellulose, maar natuurlijke gom, colloïden van zeewier en minerale colloïden worden soms ook gebruikt.
  • Bevochtigers zoals glycerol, propyleen, glycol en sorbitol houden de tandpasta vochtig en zacht.
  • Schuurmiddelen, meestal op basis van kalk of kiezelaarde, halen etensrestjes en vlekken van je tanden. De hoeveelheid schuurmiddel in je tandpasta is voor elk merk anders, maar over het algemeen is het beter dat je een tandpasta met een mild schuurmiddel gebruikt, omdat een grote hoeveelheid het tandglazuur kan beschadigen en je tanden gevoelig kan maken.
  • Smaak- en kleurstoffen worden gebruikt om de tandpasta een aangename smaak en een goed uitzicht te geven. Munt en pepermunt worden vaak gebruikt in tandpasta’s. Veel tandpasta’s bevatten ook saccharine, stevia, xylitol of andere zoetmakers die niet bijdragen aan cariës.
  • Bewaarmiddelen worden toegevoegd om te voorkomen dat bacteriën in de tandpasta gaan woekeren. Alcohol, benzoaten, formaldehyde en parabenen zijn de meest gebruikte bewaarmiddelen.
  • Detergent zorgt voor schuim en maakt de plaque los. Natriumlaurylsulfaat en natrium-laurylsarcosinaat zijn de meest gebruikte detergenten.

Verschillende soorten tandpasta

Er is een grote verscheidenheid aan tandpasta’s op de markt, die allemaal voorzien in een andere behoefte. Zo zijn er tandpasta’s die een smaak hebben die specifiek kinderen aanspreekt. Andere bevatten sterkere schuurmiddelen en richten zich op rokers, die vaker vlekken op hun tanden hebben. Heb je gingivitis, tandsteenproblemen of gevoelig tandvlees? Daar bestaan ook speciale tandpasta’s voor. Er zijn merken die verschillende van die eigenschappen combineren in een “alles-in-één”-product. Praat met je tandarts wanneer je niet zeker weet welke tandpasta voor jou het beste is. Maar welke tandpasta je ook gebruikt, het is belangrijk dat je hem combineert met regelmatig flossen. Een werkzame mondspoeling kan ook helpen om de bacteriën in je mond in bedwang te houden en om een slechte adem te voorkomen.