mobile-menu-icon
menopause_Banner

MENOPAUZE EN
SLECHTE ADEM

menopause_thumbnail

Menopauze en slechte adem

De menopauze herken je aan opvliegers, gewichtstoename en onregelmatige menstruatie, maar wist je dat de menopauze en een slechte adem ook hand in hand gaan? Elke schommeling van je hormoonniveaus kan je mondflora1 verstoren en het risico op tandbederf, tandvleesaandoeningen en een slechte adem vergroten. Dat betekent, en we laten in het midden of dat fair is of niet, dat vrouwen nog meer dan mannen hun mondhygiëne moeten verzorgen, vooral tijdens de menstruatie, de puberteit, de zwangerschap en de menopauze.

Oorzaken van een slechte adem tijdens de menopauze

Wanneer je hormoonniveaus alle kanten op stuiteren, wordt je speekselproductie verstoord, wat op zijn beurt een droge mond kan veroorzaken. Dat is niet goed voor de mondgezondheid, want speeksel helpt de mond te spoelen en ruimt de bacteriën op. Wanneer de bacteriën en plaque zich in je mond kunnen opeenstapelen, krijg je gegarandeerd een slechte adem. Tijdens de menopauze verlies je ook sneller botdichtheid, wat een weerslag heeft op je kaak en kan leiden tot tandbederf en een slechte adem.

Hoe voorkom je een slechte adem tijdens de menopauze?

De menopauze kun je niet vermijden, maar een slechte adem wel. Zorg ervoor dat je tanden om de zes maanden of minstens één keer per jaar professioneel worden schoongemaakt, en raadpleeg je tandarts als je je zorgen maakt over je adem en je mondgezondheid. Om tijdens de hele menopauze te kunnen vertrouwen op je adem is een goede mondhygiëne van het grootste belang. Wanneer je last hebt van een droge mond, vraag je arts dan om kunstmatige speekselproducten.

Referenties:

1 Krejci, Charlene B. / Bissada, Nabil F. Women's Health: Periodontitis and its Relation to Hormonal Changes, Adverse Pregnancy Outcomes and Osteoporosis. Oral Health Prev Dent, 10 (2012), No. 1, Page 83-92