mobile-menu-icon

MONDHYGIËNE

Een goede mondhygiëne: frisse adem en sterke tanden | CB12

Mondhygiëne is cruciaal voor een frisse adem

Het is alom bekend dat je je tanden moet poetsen om gaatjes te vermijden. Maar wist je dat een goede tandhygiëne ook cruciaal is voor een frisse adem? In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, ontstaat een slechte adem meestal niet in de maag, maar in de mondholte. De geur komt van bacteriën die zich voeden met etensrestjes en eiwitten die ze aantreffen tussen de tanden, op de achterkant van de tong en in de plooitjes van het tandvlees. Wanneer het eten ontbindt, produceren de bacteriën de zogenoemde vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s) die worden uitgeademd en waargenomen als een slechte adem. Om die reden moet regelmatig tanden poetsen, flossen en spoelen met een mondspoeling deel uitmaken van je routine om je mond te verzorgen. Daarmee zorg je voor een frisse adem en een gezond gebit.

Instructies voor mondhygiëne: hoe zorg je zelf voor een frisse adem en een gezond gebit

Een frisse adem begint bij minstens twee keer per dag je tanden poetsen. Kies voor een tandenborstel met zachte haren en tandpasta met fluoride. Na elke poetsbeurt, of minstens één keer per dag, poets je tussen je tanden met floss, een tandenstoker of een kleine interdentale borstel, waarmee je de etensrestjes en de plaque weghaalt op plaatsen die je niet met je tandenborstel kunt bereiken. Je eindigt met een mondspoeling, bijvoorbeeld CB12, voor een blijvende frisse adem. CB12 voorkomt de oorzaak van een slechte adem door de VSC’s te neutraliseren, en maskeert niet alleen maar de symptomen. Het is bewezen dat het minstens 12 uur werkzaam blijft1. Naast deze dagelijkse routine moet u ook minstens één keer per jaar naar uw tandarts toe voor controle en een professionele schoonmaakbeurt.

Suiker, zuur en mondhygiëne

Suiker is de favoriete brandstof voor de gasproducerende bacteriën in je mond. Wanneer deze bacteriën zich met suiker voeden, produceren ze een zuur dat bijdraagt aan tandbederf. Door de suiker kunnen ze zich ook snel vermenigvuldigen en plaque opstapelen op je tanden en tandvlees, wat leidt tot een slechte adem. Als je zuinig bent met snoep, suikerhoudende eetwaren en drankjes, verbeter je je mondhygiëne en werk je aan een frisse adem en een gezond gebit. Bacteriën die een slechte adem veroorzaken doen zich ook tegoed aan zure eetwaren en drankjes, zoals sap van citrusvruchten en tomaten. Als je last hebt van een slechte adem, probeer dan niet meer dan één zoete frisdrank of vruchtensap per dag te drinken, en gebruik een rietje, om het contact tussen het zuur en je tanden zo beperkt mogelijk te houden. Nadat je hebt gegeten of gedronken wacht je minstens een uur om je tanden te poetsen, vooral als je zoete of zure dingen hebt gegeten of gedronken. Muntjes en kauwgum wordt vaak aangeprezen als een oplossing voor een slechte adem, maar let erop dat ze geen suiker bevatten. Met een muntsmaak kun je een vieze adem voor een tijdje maskeren, maar op langere termijn wordt het net erger door de suiker. Kies daarom suikervrije producten met de natuurlijke zoetstof xylitol, zoals CB12 boost, een kauwgum die kan worden gebruikt als aanvulling op een spoeling met CB12.

Referenties:

1 Thrane et. al., Dental Health, Zn and CHX mouthwash is effective against VSCs responsible for halitosis for up to 12 hours, (2009) 48 (3):8-12