mobile-menu-icon
low_carb_bad_breath/low_carb_diets_banner

SLECHTE ADEM
BIJ KINDEREN

children_puberty_thumbnail

Kinderen, puberteit en slechte adem

Niet alleen volwassenen krijgen te maken met een slechte adem – ook kinderen en adolescenten kunnen er last van hebben. Bij jonge mensen is de oorzaak van een slechte adem meestal de opeenstapeling van plaque die het gevolg is van een slechte mondhygiëne. Plaque is een dunne, heldere film van bacteriën die zich tussen je tanden en op je tong vormt en daar slecht ruikende vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s) produceert die worden waargenomen als een slechte adem. Bij kinderen en adolescenten kunnen bepaalde voedingsstoffen en drankjes ook een slechte adem veroorzaken. Kinderen krijgen soms een slechte adem wanneer ze te veel melk drinken of zuivelproducten eten. Suikerhoudende snoep, door de mond ademen en tonsillitis kunnen bij kinderen ook bijdragen aan een slechte adem.

Oorzaken van een slechte adem in de puberteit

Tijdens de adolescentie ondergaat het lichaam van het kind heel wat veranderingen, en die kunnen soms een invloed hebben op de adem. Net zoals schommelingen in hormoonniveaus vaak gingivitis en een slechte adem veroorzaken tijdens de zwangerschap, kunnen ze in de mond van een tiener ook het milieu veranderen en plaque veroorzaken. Roken, diëten en suikerhoudende drankjes zijn andere factoren die in de tienerjaren kunnen bijdragen tot een slechte adem. Jonge meisjes kunnen ook gezwollen, bloedend en ontstoken tandvlees krijgen wanneer ze voor het eerst menstrueren of de pil beginnen te nemen, en dat kan ook een oorzaak van een slechte adem zijn.

Hoe voorkom je een slechte adem bij kinderen en adolescenten?

De tienerjaren kunnen om verschillende redenen vervelend zijn, maar een slechte adem hoeft daar niet bij te zijn. Als ouder kun je je kind helpen om een slechte adem te voorkomen door het van jongs af aan goede gewoonten bij te brengen en het in zijn hele puberteit te helpen om een goede mondhygiëne te behouden. Moedig je kind aan om gezond te eten, en beperk desnoods de zuivelproducten. Sluit de maaltijd af met een knapperig stuk fruit om restjes van het eten uit de mond te verwijderen en beperk suikerhoudende snoep. Help je kind met tanden poetsen tot hij of zij het helemaal alleen kan, meestal rond de leeftijd van 7 jaar. Ga er ook minstens één keer per jaar mee naar een voor een controle en een professionele poetsbeurt.