mobile-menu-icon
low_carb_bad_breath/low_carb_diets_banner

DROGE MOND EN
SLECHTE ADEM

dry_mouth_thumbnail

Droge mond en slechte adem

Het is bekend dat je van knoflook, pikant eten en koffie een slechte adem kunt krijgen, maar wist je dat een droge mond en een slechte adem ook nauw met elkaar verbonden zijn? Je hebt een droge mond als je te weinig speeksel aanmaakt om je mond nat te houden. Speeksel helpt je mond vochtig houden en spoelt hem ook, door de zuren die de plaque produceert te neutraliseren. Het speeksel spoelt ook stukjes eten en dode cellen van je tong, je tandvlees en de binnenkant van je wangen. Als je een droge mond hebt of xerostomie – zo heet dat in de medische wereld – zullen het eten en de dode cellen gaan ontbinden en vluchtige zwavelverbindingen produceren. Die rieken, en geven je dan ook een slechte adem. Ongeveer één op de tien personen heeft last van xerostomie, vooral oudere mensen en mensen die geneesmiddelen innemen. Verwar het niet met de droge mond die gezonde mensen ook soms hebben na een nachtje slapen of wanneer ze uitgedroogd zijn.

Oorzaken van xerostomie

Xerostomie wordt het vaakst veroorzaakt door geneesmiddelen, zoals pillen voor de bloeddruk, antihistaminica, antidepressiva, diuretica, niet-steroïdale ontstekingsremmers, en andere. Dehydratatie, bestraling van de nek en het hoofd, en aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren, speekselklierproblemen, hormonale tekorten, reumatoïde artritis en diabetes kunnen ook xerostomie veroorzaken.

“Ochtendadem”

Het is normaal dat je ’s morgens wakker wordt met een slechte adem als je ’s nachts lang hebt geslapen. Dat is bij bijna iedereen het geval. De reden voor zo’n ochtendadem is dat je speekselvloed ’s nachts vanzelf afneemt, waardoor je mond droog en muf wordt. Dat wordt nog erger wanneer je met je mond open slaapt. Eén van de vaakst voorkomende oorzaken van een droge mond is slapen, maar meestal komt de speekselproductie weer op gang zodra je begint te ontbijten.

Preventie van een droge mond

Met deze tips kun je een droge mond en een slechte adem tijdelijk verbeteren:

  • Drink de hele dag door geregeld water om dehydratatie te vermijden, maar vermijd drankjes met suiker, zuur of cafeïne.
  • Gebruik kauwgum om de speekselproductie te stimuleren. Zorg er alleen voor dat je kauwgum geen suiker bevat, omdat suiker gaatjes kan veroorzaken, en dat slecht is voor je adem. Xylitol,een natuurlijke zoetmaker, kan voorkomen dat de bacteriën die een slechte adem veroorzaken groeien.
  • Zorg dat je tanden op een goede manier poetst en dat je goed flost en ga regelmatig naar de tandarts voor een check-up.
  • Spoel dagelijks met een mondspoeling om een onfrisse adem tegen te gaan.
  • Als je rookt, stop er dan nu mee. Van roken krijg je geen droge mond, maar het kan een droge mond erger maken. Dat geldt ook voor tabak die niet wordt gerookt, alcohol en koffie.
  • Probeer een speekselvervanger die xylitol bevat.