mobile-menu-icon
low_carb_bad_breath/low_carb_diets_banner

ZWANGERSCHAP EN
SLECHTE ADEM

pregnancy_badbreath_thumbnail

Zwangerschap en slechte adem

Je zwangerschap is een fantastische tijd voor jou, maar helaas zijn er ook een aantal aspecten die minder fantastisch zijn. Naast vaak voorkomende klachten zoals ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en stemmingsstoornissen, is er ook een sterk verband tussen zwangerschap en een slechte adem. Omdat een slechte adem meestal in de mond ontstaat, is het nu meer dan ooit belangrijk om je tanden te verzorgen en je tandarts te bezoeken voor een grondige reiniging en check-up. Het goede nieuws is dat met een gepaste mondhygiëne en een werkzame mondspoeling een slechte adem een bijwerking van zwangerschap is die kan worden voorkomen.

Waarom krijg je tijdens je zwangerschap een slechte adem?

De hormonale roetsjbaan die het gevolg is van een zwangerschap kan ervoor zorgen dat je mond de perfecte kweekplaats is voor plaque, een dun laagje bacteriën die VSC’s (vluchtige zwavelverbindingen) aanmaken wanneer ze de voedselresten tussen je tanden afbreken. Deze VSC’s worden ervaren als een slechte adem. Wanneer de bacteriën kunnen woekeren, kan de plaque tot zwangerschapsgingivitis leiden, wat een ontsteking van het tandvlees is. De aanmaak van plaque wordt in de hand gewerkt door twee typische kenmerken van zwangere vrouwen: een hunkering naar eten en frequent tussendoortjes verorberen. En tot overmaat van ramp kunnen de hormonen en de dehydratatie tijdens de zwangerschap je speekselniveau beïnvloeden en een droge mond veroorzaken. Dat kan er op zijn beurt toe leiden dat bacteriën makkelijker de mond koloniseren. Ochtendmisselijkheid kan ook nadelig zijn voor je adem, omdat de geur van maagzuren en gedeeltelijk verteerd eten in je mond kan blijven hangen.

Wat kun je tijdens je zwangerschap doen aan een slechte adem?

Of je nu zwanger bent of niet, een frisse adem begint bij een goede mondhygiëne. Laat om de zes maanden je tanden professioneel poetsen en raadpleeg je tandarts als je bezorgd bent over je adem en je mondgezondheid. Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, spoel dan je mond met water nadat je hebt overgegeven, zodat je de achterblijvende bacteriën wegspoelt. Misschien kun je ook tijdens je zwangerschap zuinig zijn met eten en drinken dat je een slechte adem geeft, zoals knoflook, uien, pikant eten, koffie en gesuikerde drankjes.