mobile-menu-icon

SLECHTE ADEM

  

Slechte adem – een vaak voorkomend probleem

Als je denkt dat een slechte adem met je maag te maken heeft, dan heb je het fout. In werkelijkheid is de vaakst voorkomende oorzaak van een slechte adem een opeenstapeling van bacteriën in je mond. Een slechte adem ontstaat zelfs bijna negen op de tien keer in de mondholte1. Die bacteriën bevinden zich tussen je tanden, in de plooitjes van je tandvlees en in de kuiltjes achteraan op je tong. Wanneer die bacteriën het eten in je mond afbreken, komen er vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s) vrij.

Een slechte adem is niet gevaarlijk, maar een onfrisse mond kan gênant zijn en in je beroeps- en persoonlijke leven voor vervelende situaties zorgen. Het kan zijn dat je je onzeker gaat voelen en je vertrouwen in jezelf verliest als je in aanwezigheid van anderen je mond opendoet, bijvoorbeeld tijdens een zakelijke bijeenkomst of als je date hebt. Of erger nog, misschien weet je het zelfs niet dat je een slechte adem hebt en vinden je vrienden en familieleden het vervelend om het je te vertellen.

Oorzaken van een slechte adem

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een slechte adem, en behalve de zwavelverbindingen die in de mond worden gevormd zijn er ook nog gingivitis (tandvleesontsteking), periodontitis, een droge mond, een low-carb dieet en vasten. Bovendien heeft bijna iedereen ’s ochtends een slechte adem, omdat de speekselvloed tijdens de nacht afneemt. Je kunt ook een slechte adem krijgen als je pikante dingen of knoflook eet, rookt of alcohol drinkt.

Slechte adem uit je mond

Een aantal van de vaakst voorkomende oorzaken van een slechte adem die in je mond ontstaat, zijn:

  • Slechte mondhygiëne. Als er eten tussen je tanden blijft zitten, zit dat al gauw onder de bacteriën. Als je het niet verwijdert, gaat het uiteindelijk rotten. Om te vermijden dat de bacteriën zich ophopen, moet je regelmatig flossen en twee keer per dag je tanden poetsen. Als je wilt dat het resultaat langer aanhoudt, kun je ook een mondspoeling gebruiken.
  • Gingivitis en periodontitis. Een tandvleesontsteking en een tandvleesaandoening worden gewoonlijk veroorzaakt door een opeenhoping van plaque in de mond, wat op zijn beurt tot een slechte adem kan leiden.
  • Droge mond. Speeksel helpt de mond te spoelen en beschermt hem tegen vieze bacteriën. Dat is de reden waarom een droge mond kan bijdragen tot een slechte adem. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een droge mond, zoals uitdroging, stress, bepaalde aandoeningen en geneesmiddelen.
  • Tanden trekken. Als je een tand laat trekken kun je een paar dagen een slechte adem hebben, omdat het bloed klontert en de wond nog moet genezen. In die tijd is een goede mondhygiëne nog belangrijker dan anders. Slechte tanden en mondinfecties kunnen hetzelfde effect hebben.
  • Stress en hormonale veranderingen. Zwangerschap, puberteit en menopauze kunnen ook aanleiding geven tot een slechte adem.

Slechte adem veroorzaakt door andere factoren

Een aantal van de vaakst voorkomende factoren die te maken hebben met je levensstijl en een slechte adem kunnen veroorzaken zijn:

  • Eten en drinken. De geur van knoflook, uien en andere pikante etenswaren gaat recht naar je bloedstroom en longen. Wanneer die geur wordt uitgeademd, wordt die ervaren als een slechte adem. En als het op een slechte adem aankomt, kijk dan ook eens naar je koffie.
  • Roken. Als je rookt is de kans erg groot dat je een vieze adem hebt. De enige manier om daarvan af te komen is stoppen met roken.
  • Alcohol. Wie te veel alcohol drinkt, krijgt meestal een slechte adem. Dat heeft te maken met de manier waarop het lichaam de alcohol afbreekt.

Voorkom een slechte adem

Een slechte adem voorkomen is in de meeste gevallen makkelijk, en aan de basis ligt een goede mondhygiëne. Maar misschien is het niet genoeg dat je gewoon je tanden poetst. Je moet ook flossen of een interdentale borstel gebruiken om tussen je tanden te poetsen, en als je een slechte adem hebt, kun je supplementair een mondspoeling zoals CB12 gebruiken. CB12 voorkomt een slechte adem door de slecht ruikende zwavelverbindingen in je mond te neutraliseren en niet door de geur te maskeren. Het bevat zowel zinkacetaat als chloorhexidinediacetaat, waarvan klinisch is bewezen dat je bij elk gebruik 12 uur lang een slechte adem voorkomt1.

Referenties:

1 Thrane PS, Young A, Jonski G, et al. A new mouth-rinse combining zinc and chlorhexidine in low concentrations provides superior efficacy against halitosis compared to existing formulations: a double blind clinical study. J Clin Dent 2007; 18(3):82-87.